de citit...

Despre proiect

Ion Popescu-Gopo reprezintă un nume de referinţă în istoria animaţiei româneşti şi internaţionale. Filmele sale, apreciate şi premiate la festivalurile internaţionale, sunt o moştenire nepreţuită care trebuie păstrată şi adusă la cunoştinţă generaţiei de azi.

Considerăm că e datoria noastră, ca urmaşi, să ducem mai departe munca înaintaşilor. De aceea, prin amabilitatea şi cu ajutorul CNC şi al Dacin Sara, ne-am propus să organizăm şi să punem la dispoziţia tuturor celor interesaţi filmele Maestrului. Pe langă acestea, am agregat şi o arhivă importantă de scenarii, desene, schite de idei şi poze care reflectă munca de pe platoul de filmare, dar şi ecourile criticilor contemporani (români şi străini).

Cum ar răspunde "omuleţul lui Gopo" la întrebările lumii de azi? Iată o provocare pe care o lansăm către intelectualii români mai mult sau mai puţin visători, pe care îi invităm să revadă filmele Maestrului cu nostalgia tematicii de acum 50 de ani şi să reflecteze asupra problemelor actuale. Această provocare se materializează într-un concurs de scenarii şi de desene în care participanţii sunt invitaţi să utilizeze omuleţul ca mijloc de exprimare a mesajelor proprii.

Acest proiect pune la dispoziţia celor interesaţi o arhivă ordonată şi clasificată ce conţine creaţiile lui Ion Popescu-Gopo şi materiale conexe, pentru ca cei interesaţi să aibă acces la o bază de informaţii complexă.

În paralel cu prezentarea arhivelor, am iniţiat şi un exerciţiu de "oral history", constând în interviuri cu cei care l-au cunoscut şi au lucrat cu Ion Popescu-Gopo. Noi vom gestiona şi oferi informaţia despre genialul creator iar voi, prin interesul pe care îl arătaţi, veţi contribui la răspândirea şi popularizarea acestui veritabil tezaur al cinematografiei româneşti.